Covid-19 och besök hos tandläkare

by Göran Lind

 

 

OBS!!  SEMESTERTIDER  cool

Från och med v 27 kommer vi att ha något avvikande öppettider. Bäst når ni oss på förmiddagen. Vill ni lämna meddelande, skicka gärna ett meijl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

V 29 och v 30 håller vi helt stängt.

Då hänvisar vi till Vardagsjouren månd-fred mellan kl 8-12  på tel 042-156060

 eller Helgjouren lörd-sönd mellan 10-12 på tel 0771-160170

 

 

 

Tandhygienist i Höganäs

by Göran Lind

Till skillnad från en tandläkare arbetar en tandhygienist främst förebyggande genom att utvärdera och ge råd om munhygien, så kallad egenvård. Tandhygienister utför inga större ingrepp utan arbetar främst förebyggande genom att avlägsna tandsten, putsa och polera tänderna samt ta bort plack. En tandhygienist får diagnostisera och behandla karies, inflammation och tandlossning( paradontit) och gör därför även undersökningar.

Valet för dig som patient

Som patient kan du välja själv om du vill gå till en tandläkare eller tandhygienist. Men kommer du som ny patient till kliniken är det vanligast att först gå till en allmäntandläkare som gör en komplett undersökning på patienten.

Efter undersökningen kan tandläkaren rekommendera om patienten endast ska gå till en tandhygienist eller inte. Har man som patient inga större problem med tänderna brukar det räcka att gå till en tandhygienist kontinuerligt. På mottagningen samarbetar tandläkaren och tandhygienist för att gemensamt bestämma patientens vård.

Tandhygienist i Höganäs

På Tandvårdsteamet kan vi nu välkomna Tandhygienist Madeleine Olsson till kliniken. Vi har nu Airflow som Madeleine använder så vi kan blästra dina tänder. En luftpolering som använder en kombination av luft, vatten och salt. Så passa på och boka in en tid för att får ett fräscht leende.  Välkommen att boka tid på 042-34 37 50

Kronor och broar

by Göran Lind

Tandkronor och broar:

Kronor och broar ser ut och fungerar som vanliga tänder. En krona omfattar en tand, en bro omfattar flera tänder. Bro kan även kallas för brygga. Om du behöver krona eller bro börjar tandläkaren alltid med en undersökning och röntgen.

 

Karies behandlas i Höganäs

Karies

by Göran Lind

Karies. Vissa typer av munbakterier avger en syra när vi äter och den blandas normalt ut med saliven och gör ingen eller minimal skada. Om balansen i munnen rubbas t ex genom att man äter för ofta så att inte kroppens försvar hinner neutralisera syraattacken kan man få hål (karies). Ofta pratar vi med våra patienter om munrengöring och karies men som ni säkert förstår så är det för att vi dagligen ser skadorna av karies och dess följdsjukdomar.

Vi gör en individuell bedömning av din eventuella kariesrisk i samband med varje undersökning och du blir alltid informerad om förhållandena i din mun samt vad du eventuellt kan göra för att minska risken. Om du följer några av våra enkla tips kan du undvika karies och inflammerat tandkött. - Borsta tänder och tunga morgon och kväll - Rengör mellan tänderna före sänggående - Ät enligt kostcirkeln, småät inte mellan målen - Äter du sött är det bättre att äta allt på kort tid - Avsluta gärna med ett sockerfritt tuggummi - Skölj gärna munnen med vatten efter du har ätit - Ta extra fluor om ditt tandläkarteam rekommenderar det - Glöm inte att gå till tandläkaren (normalt 1ggr/år) - Känner du dig muntorr, tala med ditt tandläkarteam

Årlig kontroll.

En noggrann undersökning är grund för all förebyggande munvård. Tandläkaren undersöker tandkött och ben runt tänderna för att upptäcka eventuella problem som t ex tandlossning. Tandköttet, slemhinnorna och även fickorna runt tänderna undersöks noga. Slemhinnorna i munnen speglar ofta allmäntillståndet i hela kroppen. En röntgenbild hjälper att avslöja karies, tandsten, infektioner mm. Det är alltid viktigt att upptäcka och behandla eventuella infektioner i tid. Muskler och käkleder kontrolleras också om patienten gnisslar eller pressar tänder.

Tandlossning behandlas i Höganäs

Tandlossning

by Göran Lind

Tandlossning. Tandlossning, som också kallas parodontit, beror framför allt på att det finns bakterier runt tänderna. Om man under lång tid inte rengör tänderna ordentligt kan tandköttet bli inflammerat. Därför är det viktigt att göra regelbundna tandvårdsbesök och rengöra tänderna noga. Eftersom tandlossning framför allt uppstår i utrymmet mellan tänderna, ska man förutom att borsta tänderna även använda mellanrumsborste, tandtråd, eller tandsticka. Tandlossning har ofta ett så långsamt och smärtfritt sjukdomsförlopp att du inte själv upptäcker sjukdomen förrän en eller flera tänder börjar kännas lösa.

Därför är det viktigt att regelbundet bli undersökt av en tandläkare eller tandhygienist. Tandvårdspersonal kan ge råd och föreslå lämpliga hjälpmedel. Men det viktigaste är att man själv gör rent sina tänder ordentligt varje dag. Om du röker är risken att få tandlossning mycket högre än om man inte gör det. Rökning gör både att sjukdomen utvecklas snabbare och att den läker sämre. Det beror troligen på att rökning försämrar immunförsvaret.

Om man röker och har fått tandlossning är, förutom tandrengöring, att sluta röka det bästa man kan göra för att hejda tandlossningen och för att behandlingen ska ha effekt. Även stress och sjukdomar som påverkar immunförsvaret ökar risken för att få tandlossning. Diabetes ökar också risken för tandlossning. Därför behöver du också ha regelbunden kontakt med tandvården om du har diabetes Trots att tandlossning är en infektionssjukdom kan den inte botas med antibiotika. Behandlingen går ut på att avlägsna de bakteriebeläggningar som finns, få bort de fördjupade tandköttsfickorna och förebygga en ny infektion. Tandlossning är en infektion som ökar risken att få hjärt och kärl sjukdomar.

Tandblekning på Tandvårdsteamet.

Tandblekning

by Göran Lind

Tandblekning

Alla människor har olika grundfärger på sina tänder. Färgen kan variera av många olika anledningar och det är vanligt att de naturligt blir mörkare med åren. Grundfärgen kan vara mer eller mindre vit och skifta i olika nyanser såsom gul, brunt, blått eller grått. Tänderna missfärgas även av olika saker vi äter och dricker såsom kaffe, te men även av tobak. Tandblekning görs med blekningsmedel (gel) och kan göras hemma i individuellt framställda skenor som tillverkas hos oss.

Innan tandblekningen utförs behövs en kontroll/ undersökning göras för att bedöma om det är lämpligt att utföra tandblekning. Vi tar ett avtryck av tänderna för att kunna framställa de individuellt framställda skenorna som ger optimal passform. Supragingival tandsten avlägsnas och polering av tänderna utförs. Vid nästa besök få du dina skenor samt instruktion om hur du ska göra hemma när du använder dem. Vi testar även gelen på kliniken så du ej är överkänslig mot medlet och att allt passar bra.

 

Laga tänderna på Tandvårdsteamet i Höganäs

Laga tänderna

by Göran Lind

Laga tänder i Höganäs. Hål av varierande storlek kräver olika typer av lagningar. Vissa tänder går att laga med komposit medan andra får en bättre lagning med ett inlägg eller en krona. Första gången en tand lagas är ofta hållbarheten lång. Med tiden slits både fyllning och tand. När tanden behöver en ny lagning går det inte alltid att göra en direkt fyllningsteknik som t ex komposit. Ett inlägg eller krona kan då ofta ge tanden en förlängd livslängd.

En kompositfyllning passar ofta bäst till mindre lagningar. Vanligtvis går de lagningarna att göra på ett besök. De bästa fyllningarna vid något större skador är oftast någon typ av inlägg. Ett inlägg fyller ut hålet och limmas till tanden. De vanligaste inläggen är av porslin eller någon keram och tillverkas individuellt för varje patient och vanligtvis på ett tandtekniskt laboratorium. Behandlingen tar normalt två besök hos tandläkaren. Amalgam används inte längre som fyllningsmaterial utan främst används komposit som limmas fast till tanden. Ersätta tänder. Om en tandlucka inte påverkar utseendet negativ behöver man inte alltid ersätta den.

Vi bedömer tillsammans med patienten om det uppstår obalans i bettet, p g a en eller flera tandluckor, som bör åtgärdas. I andra fall är det mer uppenbart att man vill ersätta en eller flera saknade tänder och en avtagbar protes kan vara ett enklare alternativ. Många klarar sig mycket bra med en sk partialprotes. Den sitter fastklämd med små fjädrande klamrar och tas vanligen bara ut vid rengöring eller på natten.

Med en bro kan man många gånger ersätta en eller flera saknade tänder. En bro framställs på ett tandtekniskt laboratorium och tar därför vanligtvis två till tre besök hos tandläkaren. En bro stödjer sig på andra befintliga tänder (eller implantat). Bron träs över och limmas vanligtvis fast på stödtänderna. Implantat opereras helt smärtfritt in under lokalbedövning och fungerar sedan som en eller flera nya tandrötter. På implantatet kan tandläkaren fästa tänder.

Bettskena mot tandgnissling

Bettskena och tandgnissling

by Göran Lind

Bettskena och tandgnissling

Vi erbjuder bettskenor och annan hjälp för dig som gnisslar, pressar eller biter ihop dina tänder. Att gnissla, pressa eller bita ihop tänderna är vanligt och beror ofta på stress. En bettskena kan lindra eller ta bort besvären såsom huvudvärk och ömmande käkar. Det är en formgjuten plastskena (bettskena) i mjukplast eller hårdplast som du använder under natten för att skydda tänderna mot slitskador.

 

Snarkskena

by Göran Lind

Snarkskena kallas också apnéskena. För att du ska kunna få större delen av behandlingen betalad av landstinget krävs noggrann utredning i samarbete mellan tandvård och sjukvård. Snarkskenan hjälper dig och även din partner till en lugnare sömn.